Kokt tuppkyckling
(4 pers)
- 1 tuppkyckling
- 1 gul lök, skalad och halverad
- 1/2 purjolök, i stora bitar
- 1/4 rotselleri, ca 200 g, skalad och i bitar
- 2 morötter, tvättade och i bitar
- 1/2 vitlök
- 1 bunt timjan
- 2 lagerblad
- 12-15 vitpepparkorn
- vatten så det täcker
- Lägg kycklingen i en stor men inte för vid kastrull.
- Tillsätt alla grönsaker och kryddor och täck kycklingen med vatten.
- Koka upp under lock. Skumma buljongen och sätt på tillbaka locket.
- Låt kycklingen sjuda ca 1 1/2 timma. Man kan sticka en stekgaffel djupt in i lårets tjockaste del för att känna om den är klar. Vätskan skall vara klar och gaffeln skall lossa lätt!
- Lyft upp kycklingen som får svalna en liten stund.
- Plocka loss köttet medan den är varm/ljummen. När den kallnat sitter köttet lite hårdare.
- Koka under tiden ihop buljongen tills hälften återstår. Sila.
- Kyl kyckling och buljong var för sig.
- En liten fetthinna kommer att lägga sig överst på buljongen, den är nu lätt att lyfta bort med en sked. Lite fett är dock gott att spara då det sitter mycket god smak däri.
- Förvara sedan kycklingen i lite buljong för en härligt saftig kyckling. Frys in det som inte går åt.
- Extra buljong fryses in i små burkar. Perfekt bas till såser även för fisk och fläskkött samt soppor.
SMAKLIG MÅLTID!