Långstekt kyckling
(4 pers)Den här kycklingen blir fantastiskt mör och saftig. Den tar tid att tillaga men går snabbt att förbereda och sköter sig sedan själv i ugnen.
- 1 st kyckling
- 1 st vitlök hel
- 2 st citroner
- 0,5 dl olivolja
- salt, peppar
- 1 kruka timjan
- 1,5 dl vitt torrt vin
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Stycka hel kyckling i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form.
- Bryt vitlöken i klyftor, som inte behöver skalas, och lägg dem i formen. Tvätta citronerna, skär dem i fjärdedelar och lägg bland kycklingbitarna. Ringla över olja, salta och peppra. Strö över rejält med timjankvistar.
- Häll försiktigt på vinet och täck väl med aluminiumfolie. Stek i ugnen i 1 timme.
- Ta av folien och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
- Stek i ytterligare 30–40 minuter så att kycklingen får fin färg. Den är genomstekt om köttsaften är genomskinlig.
- Repa bladen från resterande timjan och strö över före serveringen.
- Servera med ett gott bröd eller ris och sallad.