Fler Tips

  • När är kycklingen färdig?
    Kyckling ska alltid vara genomstekt. Kolla genom att sticka i köttet med en gaffel där det är som tjockast. Om köttsaften som rinner ut är genomskinlig (i stället för rosa) är den färdig.
  • Kyckling kräver hygien
    Tvätta kniv, skärbräda och händer både före och efter användning när du handskas med kyckling. Rå fågel kan nämligen innehålla elaka bakterier.
  • Kyckling är både magert och nyttigt.
    Kycklingkött är fullt av proteiner, vitaminer och mineraler. Tar man dessutom bort skinnet, där det mesta av fettet sitter, är kyckling bland det magraste och hälsosammaste man kan äta.
  • Lätt att skära hårda fåglar
    När du ska strimla kycklingkött och ska använda frysta kycklingdelar, låt köttet bara halvtina först. Då är det mycket lättare att skära i än när det är helt tinat.
  • Ugnstek kycklingen på folie
    Täck plåten med folie när du ska ugnssteka kyckling. Då blir det mindre disk.
  • Bästa marinaden
    Blanda 1 dl matlagningsyoghurt med 1 pressad vitlöksklyfta, 1-2 tsk örtkryddor, 2 msk hackad persilja, lite salt och peppar. Lägg i kycklingdelarna och låt marinera i kylen minst 4 timmar, helst över natten.
  • Vilka delar ska man använda till vad?
  • Kycklingfilé
    Stek dem i ugn eller stekpanna, eller grilla dem. Passar också till wokrätter och till grytor.
  • Kycklingklubbor
    Passar bra att steka i ugnen. Extra saftiga blir de om man först låtit dem ligga i marinad.
  • Kycklingben och kycklinglår
    Både ben och lår lämpar sig för ugnen och stekpannan. Och i grytor.
  • Kycklingvingar
    Mest som tilltugg. Blir bäst om de får ligga marinad först. Grilla eller stek dem sedan i ugnen.
  • Kycklinglever
    Stekt i pastan, i grytan och i salladen.
  • Kycklinglårfilé
    Skinn- och benfritt kycklinglår som är saftigare än en filé av bröst men används på samma sätt. Enda skillnaden är att lårfilén är mindre. Tillagningstid i ugnen är densamma.